Oleje
Makový olej lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzervačních látek)
![]() |
Tento olej lisovaný za studena ze semen máku obsahuje velké množství vitaminu E, vápníku, hořčíku a nezanedbatelný je i prvek železa. Nemá žádné omamné účinky.
Vzhledem k vysokému obsahu vápníku a hořčíku doporučujeme konzumovat, pokud potřebujete zlepšit kvalitu vlasů a nehtů. Olej je velmi chutný, a proto nalezne široké uplatnění při přípravě pokrmů studené kuchyně, včetně jak sladkých, tak slaných jídel. ![]() |
(Jednodruhový olej lisovaný za studena ze semen modrého českého máku)
| Původ: |
Evropa, odsud rozšířen do Čech |
| Způsob výroby: |
lisování za studena ze semen modrého českého máku, bez přídavných barvicích a konzervačních látek, čistý přírodní produkt |
| Účinky: |
podporuje růst vlasů, zlepšuje kvalitu pokožky, zklidňuje nervovou soustavu |
| Využití: |
teplá i studená kuchyně, masáže |
Charakteristika
V současnosti je mák tradiční a významnou českou surovinou a právě Česko je producentem nejkvalitnějšího máku na světě.
Tento jednodruhový olej lisovaný za studena ze semen modrého máku má velmi podobné vlastnosti jako lněný olej, je však méně mastný a méně bohatý na nenasycené mastné kyseliny (obsahuje jich asi 50 %).
Naproti tomu má vysoký obsah vápníku, hořčíku, nezanedbatelný je i podíl prvku železa a vitamínu E.
Mák je také pozoruhodný pro vysoké dávky tokoferolů (přírodní chemická látka souhrnně nazývaná vitamín E), které pomáhají zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Údajně také zlepšují hojení ran, zvyšují plodnost a podporují činnost nervového systému.
Makový olej má slabou vůni, příjemnou chuť a žlukne pomaleji než jiné oleje a nemá žádné omamné účinky.
Účinky
Vzhledem ke svému složení může makový olej napomáhat a působit:
- při špatné kvalitě vlasů a nehtů, jako podpůrný prostředek při osteoporóze (zvýšené křehkosti kostí)
- při pálení žáhy
- při neurózách (duševní nerovnováze, stresu), zklidňovat psychiku
- na uklidnění nervové soustavy, uvolňovat svalové křeče a tlumit bolesti hlavy v týlu
VYUŽITÍ
V kuchyni:
Olej je velmi chutný, a proto nalezne široké uplatnění při přípravě pokrmů teplé i studené kuchyně včetně sladkých i slaných pokrmů.
Další využití:
Díky nižšímu obsahu nenasycených mastných kyselin a velmi příjemnému a jemnému makovému aromatu jej můžete použít k masážím, a to buď přímo, nebo ve směsi s jinými rostlinnými oleji.
Vyživuje a chrání pokožku, obnovuje ji, zanechává ji hebkou a vláčnou (dodává pleti esenciální mastné kyseliny a podporuje její hydrataci).
Je vhodný na suchou pleť se sklonem k praskání, používá se též na pleť poškozenou ekzémy a záněty.
Díky jemnému makovému aroma působí zklidňujícím účinkem na psychiku, takže je vhodný do směsí při bolestech hlavy, přepracování, stresu a do masážních směsí pro děti.
Složení
100% panenský olej lisovaný za studena ze semen modrého českého máku. Bez přídavných barvících a konzervačních látek, čistý přírodní produkt.
Olej z vlašského ořechu lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzervačních látek)
|
|
Olej lisovaný za studena z jádra vlašského ořechu má vysoký obsah jódu a velmi příjemnou chuť i aroma. Olej z vlašského ořechu můžete používat jak vnitřně, tak zevně. Jeho složení pozitivně pomáhá při:
![]() |
| Původ: |
střední Asie, odsud se rozšířil do Evropy a do Čech |
| Způsob výroby: |
lisování za studena z jader vlašských ořechů, bez přídavných barvicích a konzervačních látek, čistý přírodní produkt |
| Účinky: |
snižuje hladinu cholesterolu, nahrazují nedostatek konzumace ryb, pozitivní působení na nervový systém, zlepšuje paměť |
| Využití: |
teplá i studená kuchyně, vnitřní užívání, regenerace suché pokožky |
Charakteristika
Přestože původem je vlašský ořech ze Střední Asie, dobře se přizpůsobil i klimatickým podmínkám Středomoří a výborně se mu daří i v našich zeměpisných šířkách. Díky svému blahodárnému vlivu na naše zdraví, především na srdce, si získal vynikající pověst.
Olej z vlašských ořechů obsahuje omega 3 esenciální mastné kyseliny. Její nedostatek se projevuje narušenou funkcí očí a mozku, zejména pokud nedostatek nastává v období růstu.
Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin. Tuky představují až tři pětiny hmotnosti ořechu, tedy více než mají mandle či lískové a burské oříšky.
"Vlašáky" pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, podílejí se na stavbě nervové tkáně a na tvorbě protilátek. Pokud nejíte ryby a mořské plody, nahradit je, alespoň co se obsahu kyseliny linolové týče, můžete právě vlašskými ořechy. Tato kyselina také zabraňuje vzniku sraženin v cévách a brzdí zánětlivé procesy.
Vlašský ořech je mezi ostatními olejnatými ořechy nejchudší na sacharidy. Zato plody obsahují až 14 % vysoce kvalitních proteinů.
Další vitamíny a látky, které se nacházejí ve vlašských ořeších:
- B1, B2, B3 (niacin), B6
- fosfor a draslík (zároveň neobsahují příliš sodíku, což je dobré pro kardiovaskulární soustavu)
- železo, hořčík a vápník.
- obsahují mnohem více zinku než ryby či jakékoli maso (kromě jater) a také mědi
- mangan, na něž jsou maso, ryby a vejce chudé
Díky tomuto složení ořechový olej blahodárně působí na nervový systém, zlepšuje paměť, napomáhá čištění krevního řečiště, podporuje vývoj tělních buněk, snižuje cholesterol a vyrovnává tlak. Udržuje zdravou mikroflóru ve střevech a chrání je proti rakovině.
Olej z vlašských ořechů je výborný pro děti, těhotné ženy a kojící matky i pro domácí mazlíčky - psy, kočky či papoušky.
VYUŽITÍ
V kuchyni:
Používá se jako koření a ve studené i teplé kuchyni. Díky oříškové chuti se výborně hodí do salátů.
Další využití:
Při vnitřním užívání pozitivně působí na játra, žlučník, dýchací cesty a na látkovou výměnu.
Protože patří k vysychavým olejům, je vhodný k ošetřování mastné pokožky a smíšené pokožky, která má tendenci se mastit. Olej se výborně vstřebává, a proto je vhodný také pro použití v dekorativní kosmetice, kde např. zcela nahrazuje mastnou rtěnku.
Působí příznivě při zevních masážích celého těla.
Složení
100% panenský olej lisovaný za studena z jader vlašských ořechů. Bez přídavných barvících a konzervačních látek, čistý přírodní produkt.
Lněný olej lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzervačních látek)
|
|
Olej lisovaný za studena ze semen lnu je zelenkavé až nahnědle žluté barvy s charakteristickou vůní a chutí, která může být lehce nahořklá.
VAROVÁNÍ: lněný olej je nevhodný pro těhotné ženy a ženy plánující těhotenství. ![]() |
| Původ: |
Jižní Amerika, Írán, odsud rozšířen do Evropy a do Čech |
| Způsob výroby: |
lisování za studena ze semen lnu, bez přídavných barvicích a konzervačních látek, čistý přírodní produkt |
| Účinky: |
snižuje riziko vzniku nádorového bujení, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje stav pokožky, stabilizuje hormonální hladinu |
| Využití: |
především studená kuchyně, masáže pokožky, zábaly na vlasy |
Charakteristika
Lněné semínko, z něhož se přímo olej získává, se v historii lidstva vyskytuje již více než 7 000 let. Lněný olej je velmi bohatý na zdraví prospěšné rostlinné tuky. Tyto tuky se řadí mezi esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit. Proto je podle posledních klinických testů lněný olej pro náš organismus opravdovým pokladem.
Účinné látky
Za studena lisovaný olej ze semen této textilní plodiny pomáhá snižovat riziko vzniku nádorového bujení, snižuje hladinu nebezpečného LDL cholesterolu v krvi a má další blahodárné účinky.
Díky svému složení blahodárně působí a napomáhá při:
- zvýšené hladině cholesterolu, srdečním onemocnění, vysokém krevním tlaku (studie ukázaly schopnost lněného oleje snížit hladinu cholesterolu, zlepšit průběh zánětlivých procesů v oblasti srdce a cév a snížit riziko vzniku infarktu myokardu či jeho opakování)
- autoimunitním onemocnění (revmatoidní artritida, lupus apod.) – zásahem do imunitních a regulačních procesů v organismu lněný olej příznivě ovlivňuje jejich průběh
- lupénce, ekzému, akné, popáleninách (i od slunce), popraskané pokožce, kůži poškozené ozařováním – působí hojivě, protizánětlivě, ztišuje bolest, změkčuje pokožku
- ženám s premenstruačním syndromem, ženám v klimakteriu – látky ve lněném oleji pomáhají svým zásahem do regulačních hormonálních systémů organismu tlumit nepříjemné obtíže
- duševně i fyzicky pracujícím, těhotným a kojícím ženám, dospívajícím, starším osobám – v období zvýšených nároků na organismus napomáhá olej svými tonizujícími účinky k zachování zdraví
Podle mnoha odborníků na výživu je lněný olej nejdůležitějším doplňkem potravy moderních lidí.
Denní klinicky ověřená dávka bez vedlejších účinků pro dospělou osobu je 30 g lněného oleje.
VYUŽITÍ
V kuchyni:
Je vhodný jako součást zdravého životního stylu. Má lehce ořechovou chuť a je možné ho užívat samostatně nebo přidávat do cereálií, jogurtů či zmrzliny.
Je určený především pro studenou kuchyni, ale je možné ho používat i při vaření a pečení.
Další využití:
Unikátní látky v panenském lněném oleji předávají své příznivé účinky i na pokožku (výjimečné regenerační a zvláčňující účinky). Lněný olej lze užívat pro zvláčnění pokožky jako tělový olej při každodenní péči. Uplatňuje se také ve směsích masážních olejů.
Najde využití i jako zábal na vlasy proti lupům. Zvlášť výborně harmonizuje mazové žlázy, tudíž se hodí i pro velmi mastnou pokožku.
Složení
100% panenský olej lisovaný za studena ze semen lnu. Bez přídavných barvicích a konzervačních látek, čistý přírodní produkt.
UPOZORNĚNÍ:
Lněný olej má tendenci na vzduchu rychle oxidovat, proto je třeba ho uchovávat v ledničce, tmavém prostředí a pravidelně kontrolovat jeho stav. Nádobu s lněným olejem vždy pečlivě zavírejte.
Lněný olej není vhodný pro děti do 12 měsíců.
Slunečnicový olej lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzezvačních látek)
|
|
Olej lisovaný za studena z loupaných semen slunečnice obsahuje vysoké procento mastných kyselin, vitamín E, C a betakaroten. Je velmi bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Má zvláčňující účinky a díky vysokému obsahu vitaminu E kůži výborně hojí a regeneruje.
Pravidelná konzumaze slunečnicového oleje lisovaného za studena je zdraví velmi prospěšná. ![]() |
| Původ: |
Amerika, odsud rozšířen do Evropy a do Čech |
| Způsob výroby: |
lisování za studena ze semen slunečnice, bez přídavných barvicích a konzervačních látek, čistý přírodní produkt |
| Účinky: |
zklidňuje sliznice v zažívacím ústrojí, významný antioxidant, detoxikace |
| Využití: |
teplá i studená kuchyně, každodenní vnitřní užívání, masáže novorozenců |
Charakteristika
Slunečnici pěstovali již původní indiánští obyvatelé Ameriky pro její semena, ze kterých pekli chleba a získávali z nich olej. Ten se používal k vaření, regeneraci pokožky a vlasů, ale i k přípravě barev na tělo v období nepokojů a válek. Slunečnice se později rozšířila i do Evropy včetně Čech.
Vlastnosti slunečnicového oleje jsou typické pro rostlinný triglyceridový olej. Tento olej má výraznou chuť a vzhled, obsahuje velké množství vitaminu E.
Užívání slunečnicového oleje zklidňuje všechny sliznice v zažívacím ústrojí, zejména spodní část hrtanu a jícnu. Vitamin E působí jako posilující antioxidační činitel při obnově všech tělesných buněk.
Příznivě se účinky slunečnicového oleje projevují i na vzhledu pokožky. Používá se pro posílení imunity a detoxikaci. Označuje se jako hřejivý, podporuje totiž prokrvení pokožky. Příznivě ovlivňuje nervový systém. Napomáhá hojení akné a ekzémů, má zvláčňující účinky, díky vysokému obsahu vitamínu E kůži výborně hojí a regeneruje.
VYUŽITÍ
V kuchyni:
Tento olej je velmi lahodný s mírně tučnou, typickou příchutí slunečnicového semínka. Pro příjemnou chuť a vysoký obsah účinných látek můžeme slunečnicový olej doporučit ke každodennímu užívání, a to jak samostatně nalačno, tak i jako doplněk salátů a pomazánek.
Slunečnicový olej můžete používat i na smažení a fritování.
Další využití:
Je vhodný jako základní olej pro přírodní kosmetické receptury. V kosmetice, masážní praxi, farmacii a dalších oborech zaujímá své důležité místo.
Pozor, při dlouhodobém používání ve větším množství může pokožku vysušovat, vhodnější je míchat jej s jinými druhy rostlinných olejů lisovaných za studena, např. mandlovým nebo meruňkovým.
Vyplachování ústní dutiny slunečnicovým olejem je starou účinnou metodou k detoxikaci a posílení celého těla.
Slunečnicový olej, stejně jako ostatní oleje, může udržet vlhkost v pokožce. Má antibakteriální účinky. Olej je tedy velmi vhodný pro masáže předčasně narozených dětí, kdy blahodárně působí na jejich pokožku.
Složení
100% panenský olej lisovaný za studena ze semen loupané slunečnice. Bez přídavných barvících a konzervačních látek, čistý přírodní produkt.
Hořčičný olej lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzervačních látek)
|
|
Olej lisovaný za studena ze semen hořčice obsahuje zejména draslík a enzymy. Jeho chuť není pálivá, naopak je velmi jemná a lahodná.
Hořčičný olej dokáže zahřát a prokrvit tkáň, proto je tolik vhodný pro masáže studených a prochladlých míst na těle, pro masáže při zimomřivosti, celkové únavě a nedostatku energie. ![]() |
| Původ: |
starý Řím, odsud rozšířen do Evropy a do Čech |
| Způsob výroby: |
lisování za studena z hořčičných semínek, bez přídavných barvicích a konzervačních látek, čistý přírodní produkt |
| Účinky: |
prokrvující masáže, pozitivně působí při nachlazení, bolestech kloubů, nedostatku energie a celkové únavě |
| Využití: |
teplá i studená kuchyně, masáže |
Charakteristika
Hořčici znali lidé už 2 000 let před naším letopočtem. Už takový otec medicíny Hipokrates tvrdil, že hořčice má léčebné účinky. Do střední a západní Evropy se rozšířila díky Římanům a Karlu Velikému, který ji přikázal pěstovat na svých statcích. A tak přišla i do našich luhů.
Hořčičný olej má pro náš organismus optimální poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Obsahuje karoten, vitamíny E, PP, B6, D, K a P.
Účinné látky
Vitamín E pomáhá ochraňovat DNA, bílkoviny a lipidy před oxidačním poškozením.
Vitamín PP má vliv na energetický metabolismus, normální funkci nervového systému, udržování normálního stavu kůže a slizničních membrán, snižuje únavu a vyčerpání a zachovává normální psychologické funkce.
Vitamín K slouží k udržení zdravých kostí a podporuje dobrou krevní srážlivost.
Epidemiologické studie ukazují, že v oblastech, kde lidé hořčičný olej stále používají tradičním* způsobem, může tento olej poskytnout ochranu před kardiovaskulárními chorobami. Zlepšuje krevní oběh a má příznivé účinky na zažívací ústrojí.
* "Tradiční" v tomto případě znamená za studena lisovaný olej bez dalších úprav a zásahů.
VYUŽITÍ
V kuchyni:
Můžete ho využívat jak pro teplou, tak i studenou kuchyni. Nedoporučujeme k fritování, nadměrně vysoké teploty by mohly snížit účinky omega 3 mastných kyselin.
Další využití:
Nahřátý funguje jako skvělý prostředek při masírování studených nohou nebo na masáže těla při zimomřivosti, prochlazení, nedostatku energie a celkové únavě.
Přiložte hořčičné placky na pokožku a zlepšíte její prokrvení pokožky. Skvěle funguje při nachlazení nebo při bolestech kloubů způsobených chladem.
Složení
100% panenský olej lisovaný za studena z hořčičných semínek Brassica juncea a Sinapis alba. Bez přídavných barvicích a konzervačních látek, čistý přírodní produkt.
Hroznový olej lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzervačních látek)
|
|
Hroznový olej - další výjimečný rostlinný olej, ale jen v případě, že byl lisován skutečně za studena. Olej takové kvality bohužel seženete v obchodech jen velmi zřídka. Právě díky našemu šetrnému lisováni za studena oceníte nazapomenutelnou chuť a vůni našeho hroznového oleje. Díky svému složení:
Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny linolové, značně přispívá v boji s nadbytkem cholesterolu a tím příznivě ovlivňuje metabolismus. Hroznový olej je právem považován jako recept na zdraví, mládí a krásu. Díky unikátním komponentům je 50 krát učinnější než vitamín E a 20 krát účinnější než vitamín C, má vynikající omlazující účinky. S velkou oblibou se použivá na marinování různých druhů masa, protože olej výborně absorbuje. ![]() |
CHUŤ
Má světlou barvu a téměř neutrální chuť. Při používání v kuchyni má jedinečnou vlastnost zvyšovat přirozenou chuť jídla potravin.
SLOŽENÍ:
nenasycené mastné kyseliny, 89%:
- kyseliny linolenové, 7% (omega-3)
- 64% kyseliny linolové (omega-6)
- 18% kyseliny olejové (omega-9)
nasycené mastné kyseliny 11%:
- kyselina palmitová, 7%
- kyselina stearová 4%
- Vitaminy: A, B, C, E, F
- minerály a proteiny, zinek, měď, selen
- recinolevá kyselina D-12
HROZNOVÝ OLEJ NA VAŘENÍ:
- vynikající na saláty a do studené kuchyně, zdůrazní jedinečnou chuť
- ideální pro marinování masa a ryb
- má vysoký stupeň spalování (216 C), může být použit pro smažení a pečení
- získáte nezapomenutelnou chuť masa a opékané brambory jsou zlaté
- ideální pro dietu
POUŽITÍ V LÉKAŘSTVÍ- PREVENCE:
- omezení při použití - žádná
- minimální preventivní užívání - 3 měsíce
LÉČIVÉ VLASTNOSTI:
- snižuje hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a redukuje srdeční infarkty
- zvyšuje metabolismus a má tonizující efekt
- pozitivní vliv na ledviny
- pomáhá v boji proti volným radikálům
- skvělý nástroj pro péči o suché, lámavé vlasy
- silný protizánětlivý, regenerační účinek
- podporuje omlazení, zlepšení elasticity pokožky, bojuje proti vráskám
- při léčbě akné
- dobrý způsob, jak udržovat pružnost a tonus prsů
- účinný v boji proti celulitidě, křečovým žilám
- snižuje riziko hormon-dependentních nádorů
Arašídový olej lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzervačních látek)
|
|
Arašídový olej má podobné vlastnosti, jako nám všem známý olivový olej. Na rozdíl od olivového oleje má náš arašídový olej široké využití v kulinářství a živé kulinářské vlastnosti. Je vydatný, tím pádem velmi ekonomický. Saláty a zelenina připravená za použití našeho oleje je nejen prospěšná, ale také snížuje více než dvakrát jeho náklady na použítí. Je významným zdrojem vitamínu B, je bohatý na bílkoviny a neobsahuje žádný cholesterol. Díky svému složení:
![]() |
CHUŤ
Má nasládlou vůni a výraznou chuť arašídy.
SLOŽENÍ:
nenasycené mastné kyseliny, 82%:
- linolenové 1% (omega-3)
- 20% kyseliny linolové (omega-6)
- 61% kyseliny olejové (omega-9)
nasycené mastné kyseliny 18%
- vitaminy A, D, E, B1, B2, B5, B9, PP
- triolein, biotin, selen, lecitin, fosfát, jod, kalcium, horčík, zinek
- betain, fosfolipidy, polifenoly, fitosteroly
ARAŠÍDOVÝ OLEJ NA VAŘENÍ:
- skvělý jako zálivka
- skvělý na pečivo a dochucení polévek
- výborně se hodí na smažení
- nenahraditelný při pečení sušenek
POUŽITÍ V LÉKAŘSTVÍ - PREVENCE:
- omezení při používání - žádné
- minimální preventivní užívání - 2 měsíce
LÉČIVÉ VLASTNOSTI:
- snižuje riziko kardio - vaskulárního onemocnění
- významně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- přispívá ke zlepšení paměti, pozornosti, a sluchu
- jako prostředek k obnově buněk
- zvyšuje potenci, libido
- používá k léčbě hnisavého a obtížného hojení ran
- účinné při léčbě dětí se sklonem k hemoragické horečce
- považován za jeden z nejúčinnějších žlučopudných přírodních prostředků
- užitečné zbavuje únavy, nespavosti
- zlepšuje paměť, pozornost a sluch
- zpomaluje odbourávání endorfinů - "Pleasure hormony"
- zvyšuje pocit sytosti, je základem diety na hubnutí
Konopný olej lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzervačních látek)
|
|
Konopný olej - jeho tradiční využití zaznamenáváme již po tisíce let. Blahodárně působí na celý lidský organizmus a je velmi vhodný při přípravě studených jídel. Od vzniku slovanských rodů se stal konopný olej spolu se lněným, hlavním doplňkem v každodenní stravě. Díky svému složení:
![]() |
CHUŤ
Má vůni sena s náznakem koření, má jemnou pikantní příchuť
SLOŽENÍ:
nenasycené mastné kyseliny, 92%:
- 23% kyseliny linolenové (omega-3)
- 56% kyseliny linolové (omega-6)
- 13% kyseliny olejové (omega-9)
nasycené mastné kyseliny 8%:
- kyselina palmitová, 7%
- kyselina stearová 1%
- Vitamíny: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
- Fitosteroly, fosfolipidy, antioxidanty, proteiny, karotin
- minerály: vápník, hořčík, síra, draslík, železo, zinek, fosfor
KONOPNÝ OLEJ NA VAŘENÍ:
- skvělé zálivka
- používané při přípravě různých příprav pečení
- pro zvýraznění chuti se skvěle hodí na brambory
- vytvoří nezapomenutelnou chuť při přípravě prosa a ostatních obilovin
POUŽITÍ V LÉKAŘSTVÍ - PREVENCE:
- 1 lžička 2 krát denně po jídle
- omezení při používání - žádné
- minimální preventivní užívání - 0,5 l
LÉČIVÉ VLASTNOSTI:
- doporučuje se jako čistící přípravek a tonikum
- posiluje metabolismus
- účinný nástroj se silným kašlem a plicní tuberkulózou
- doporučuje při křivici
- zlepšuje laktaci u kojících matek
- lidová medicína doporučuje konopný olej se solí, jako anthelmintika
- má protinádorovou aktivitu
- používá se na popáleniny a vředy
- masáže kloubů
- používá se na modřiny, zlomeniny, mastitidu, diatézu
- posiluje stěny kapilár
- chrání pokožku před předčasným stárnutím
- vyživuje vlasy, dodává větší lesk, objem a snadno se vstřebává
- pouziva se pri lecbe ekzemy, akne a psoriazu
- pouziva se i jako efectivni afrodiziakum
- efektivne brani ultravioletovemu zareni
Olej z lískových ořechů lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzervačních látek)
|
|
Olej z lískových ořechů svým složením může nahradit maso, je to dané vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Řadí se na vrchol většiny rostlinných olejů. Díky svému složení:
Díky nízkému obsahu nasycených tuků je téměř 100% stravitelný a pravidelným používáním snižuje riziko srdečních onemocnění až o 50%. Olej z lískových ořechů je zdrojem zdraví, krásy a dobré nálady. ![]() |
CHUŤ
Má jemnou, sladkou chuť a aroma lískových oříšků.
SLOŽENÍ:
nenasycené mastné kyseliny, 94%:
- 0,1% linolenové kyseliny (Omega-3
- 11% kyseliny linolové (omega-6)
- 83% kyseliny olejové (omega-9)
nasycené mastné kyseliny 6%
- vitamíny C, B1, B2, B6, E
- minerály: vápník, fosfor, hořčík, železo, kobalt, zinek, sodík, kompletní sortiment aminokyselin
OLEJ Z LÍSKOVÝCH OŘECHU NA VAŘENÍ:
- používaný pro nezapomenutelnou, lahodnou chuť do salátů i na omáčky
- mohou být použity na pečivo, dodává krásnou vůni, chuť,
- má nízký bod ohřevu, proto se nedoporučuje při smažení
- doporučuje se při přípravě pečiva s čokoládou a na obiloviny
- lahodným doplňkem k bílým masům, tučným rybám,bramborovým kaším a vařené zelenině
POUŽITÍ V LÉKAŘSTVÍ - PREVENCE:
- omezení při používání - žádné
- Minimální preventivní užívání - 2 měsíce
LÉČIVÉ VLASTNOSTI:
- přispívá k účinnému rozvoji a posílení struktury kostí
- pomáhá snížit tlak
- používá se při artritidě, revmatismu
- pomáhá s cholelitiázy
- používá se jako profylaktický přípravek při cévních onemocněních
- onemocnění srdce a svalovém systému
- pomáhá při chronické únavě
- doporučeno pro diabetes
- účinná na křečové žíly, zánět žil
- nejlepší základový olej pro mastnou nebo smíšenou pleť, a kůži s akné, jemných pórů
- může být použit pro rosacea
- nutný pro rozvoj nebo oslabený organismus
- pomáhá při neurózách
- zklidňuje při spálení sluncem
- eliminuje ledvinové kameny
- použíitím na vlasy se vlasy hydratují, vyživují a posiluji
ZAJÍMAVOSTI:
Olej z lískových jader, nebo-li “lombardskeho ořechu” začali vyrábět a produkovat francouzové sice jen před 40 lety, ale praví gurmani okamžitě ocenili vyjimečnou chuť této lahůdky.
Dýňový olej lisovaný za studena (bez přidaných barvících a konzervačních látek)
|
|
Dýňový olej se složením vitamínů a minerálních látek řadí mezi lepší než je většina rostlinných olejů. Vzhledem k vysokému obsahu zinku má nevyčerpatelné zásoby vitality. Pro svůj bohatý obsah minerálních látek oleje dýňových semen byl nazýván "lékárna v kostce." Díky svému složení:
Dýňový olej je nedílnou součástí zdravé výživy. Panenský dýňový olej je ceněný především pro vysoký obsah zinku, díky kterému získává vynikající regenerační vlastnosti. ![]() |
CHUŤ
Má tak intenzivní chuť, že stačí jen pár kapek a změní chuť známých potravin.
SLOŽENÍ:
nenasycené mastné kyseliny 85%
- 39% kyseliny linolové (omega-6)
- linolenové 14% (Omega-3)
- 32% kyseliny olejové (omega-9)
nasycené mastné kyseliny 15%
- kyselina palmitová, 9%
- kyselina stearová 6%
- vitamíny: A, E, B1, B2, C, D, F, K
- minerály, jako je železo-15mg, hořčík-4mg, selen-6mg, zinek-10mg, atd. (z 53 prvků)
DÝŇOVÝ NA VAŘENÍ:
- olej s příměsí octa je skvělý do salátových zálivek
- Ideální na grilované ryby, těstoviny
- při tepelném zpracováníní, ztrácí svou chuť a zdravé vlastnosti
POUŽITÍ V LÉKAŘSTVÍ - PREVENCE:
- omezení při používání - žádné
- nedoporučuje se používat při cukrovce
- minimální preventivní užívání - 6 měsíců
LÉČIVÉ VLASTNOSTI:
- chrání játra
- má blahodárné účinky na ledviny a močový měchýř, normalizuje biochemicky obraz žlučníku
- u mužů je oblíbený při léčbe prostaty a zlepšení sexuální schopnosti a aktivity a u žen na únavový syndrom, dodává velké množství energie.
- jako prevence při vzniku žlučových kamenů
- příznivý při léčbě očních nemocí, včetně krátkozrakostí, práci na počítači
- má hojivý účinek
- léčbě zácpy, kolitida, proktitidy, rektální trhliny
- efektivně působí na žaludeční vřed, duodenální vřed
- používá se při léčbě dermatitidy , diatéze, ekzému, lupénky
- léčí colpitis a cervikální eroze
- chrání pokožku před spálením od slunce
- doporučeno pro suchou, poškozenou a zralou pleť
- pomáhá se zbavit akné, lupů
- podporuje obnovu a růst vlasů a nehtů
- zvyšuje odolnost proti infekčním chorobám
- pomáhá eliminovat toxiny z těla
- chrání tělo před volnými radikály a předčasným stárnutím
- účinně působí na katar, zánět plic a dýchací cesty
- pomáhá při léčbě akutní a chronické gastritidě, proti pálení žáhy
- používá se, jako sedativum
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- aktivně se využívá ke zlepšení krvetvorby
- normalizuje spermatogenezi a ovariální cyklus
- používá se k úlevě od bolesti
- blahodárné účinky na těhotenství
ZAJÍMAVOSTI:
Dýňový olej je poměrně drahý produkt, neboť na lisování 1 litru oleje lisovaného za studena je nutné použit semínka z cca 30-50 dýní. Jako nejznámější ve světě je Štýrský dýňový olej, který pochází z rakouské spolkové země Štýrsko, kde se dýňová semínka pěstují. Náš dýňový olej určitě není horší než zmíněný štýrský olej, ze zdravotního hlediska dokonce lepší, protože na rozdíl od sousedů na výrobu našeho oleje používáme celá loupaná semínka, která nedrtíme, nesolíme, ani nepražíme a nepoužíváme konzervační, ani barvící přísady.
Dýňový olej je dichromatický - při pohledu zhora je červeno-hnědý a zepředu je zeleno - žlutý.
Potřísníme-li olejem textilii, neodstraníme olej pracími prostředky, ale umistíme-li textílii na slunce, po pár hodinách fleky sami zmizi.
Těmito důkazy si stojíme za prvotřídní kvalitou našeho dýňového oleje, věříme, že ji oceníte i vy..














